Share This Post

Noctámbulas / Noticias

Tres de cada quatre dones tenen por de patir una agressió sexual quan surten de festa

Tres de cada quatre dones tenen por de patir una agressió sexual quan surten de festa
  • Les propostes preventives davant les situacions de violència sexual facilitades per drogues no han d’anar encaminades a limitar la llibertat de les dones.
  • En el 90% dels casos de violencia sexual la víctima identifica que la persona agressora és un o més homes.

Els resultats de l’informe europeu Sexism Free Night es faran públics demà dijous 5 de maig a Barcelona en la VIIIa Jornada de l’Observatori Noctàmbul@s de la Fundació Salut i Comunitat (FSC) titulada “Espai públic, pandèmia i violències sexuals: reflexions crítiques sobre el botellón”.

L’informe ha estat desenvolupat per l’Observatori Noctámbul@s de FSC, entitat que forma part del projecte europeu Sexism Free Night (prevenció de violències sexuals i promoció d’entorns d’oci més segurs i igualitaris).

L’activitat de recerca es va basar en una enquesta web a escala europea, per tal de demanar informació sobre la prevalença del sexisme i la violència sexual en persones més grans de 18 anys a Europa, i analitzar, a partir de les més de 4.500 respostes vàlides, que van completar l’enquesta íntegrament i van ser considerades per a l’anàlisi.

L’enquesta es va traduir a vuit idiomes diferents (anglès, espanyol, francès, portuguès, serbi, alemany, letó i eslovè) i es va implementar en el període comprès entre el 25 de novembre i el 31 de desembre de 2020. Les preguntes contemplaven qüestions relatives a l’oci nocturn i als espais de festes, abans de la pandèmia pel COVID-19, així com també en un context d’aïllament social, motivat per la crisi sanitària i social internacional (per exemple, a petites festes, reunions a casa o en espais públics amb amistats, festes informals, videotrucades i esdeveniments en directe).

Alguns dels principals resultats de la investigació mostren que les formes de violència més subtils o invisibilitzades, com ara la publicitat sexista, les expressions artístiques o les bromes masclistes, les mirades fixes sexualitzades contínues o els comentaris sexualitzats no desitjats semblen estar molt normalitzats, naturalitzats i generalitzats als entorns nocturns.

L’informe també analitza la mobilitat i la percepció d’inseguretat ens els desplaçaments d’anada i tornada als espais de festa,on un 74,8 % de les dones, un 65,7% de les persones trans o no binàries i sols un 5,6 % dels homes tenen por de patir una agressió sexual. L’informe recull el testimoni de dones amb expressions com:

“Vesteixo poc atractiva i amago el meu cabell perquè no es pugui endevinar el meu gènere des de certa distància”o “Masculinitzo els meus moviments”.

En l’enquesta també es recullen dades en relació a les agressions sexuals patides, on en el 90,9 % dels casos la víctima ha identificat que la persona agressora ha estat un o més homes.

Les dones enquestades (46,46%) i les persones amb identitats de gènere transgènere i no binàries (30,01%) van informar haver experimentat sempre o amb molta freqüència alguna forma de violència sexual normalitzada quan sortien de nit, en comparació dels homes (12,4%).

Durant la jornada, que es realitzarà al Teatre del Casinet d’Hostafrancs, també s’analitzarà el paper que estant tenint els mitjans en relació a les violències sexuals facilitades per drogues i com les respostes que s’estan donant tornen a enfocar-se erròniament cap a la limitació de la llibertat de les dones en els espais d’oci nocturn i el risc que pot suposar entrar en aquest joc d’autoprotecció generant més culpabilitat a les dones que pateixin agressions sexuals.

La jornada comptarà amb la presentació i benvinguda, de 9.30 a 10.00 hores, a càrrec de Joan Colom, subdirector general de Drogodependències de l’Agència de Salut Pública de Catalunya; Marta Álvarez, directora de l’Àrea d’Adiccions, Gènere i Família de la FSC i Marta Cremades, tècnica de l’Observatori Noctámbul@s. Posteriorment, a les 10 hores, tindrà lloc la conferència inaugural per part de Sara Ortiz (Col·lectiu Punt 6), titulada “Gènere, poder i espai públic i festiu: propostes preventives des de l’urbanisme feminista”.

La jornada finalitzarà amb una taula rodona, de 12.30 a 14.30 hores, anomenada “Perspectives feministes al voltant del botellón, l’ús de drogues, l’oci i les resistències a les violències sexuals”, en què, de la mà de diferents expertes -és el cas de la nostra companya Ana Burgos, coordinadora de l’Observatori Noctámbul@s-, s’abordaran diversos aspectes de gran interès: joventut i drogues; representacions mediàtiques de les violències sexuals mitjançant submissió química; masculinitat, violències sexuals i entorns festius, així com estratègies d’actuació davant d’aquestes violències als botellons i altres espais públics.

Share This Post

EneFebMarAbrMayJunJulAgoSepOctNovDic